Upravljanje organizacijskim promjenama: teorijski okvir s posebnim osvrtom na Burke-Litwin model organizacijskih promjena - Aleksić, Ana (Oeconomica Jadertina, 2017)
Prepoznato je kako poduzeća moraju kontinuirano ulagati u svoj razvoj i mijenjati se prema zahtjevima kako njihove vanjske tako i unutarnje okoline. Pri tome moraju razumjeti dinamiku koja se stvara prilikom samog procesa promjene. Potrebno je u osnovi razumjeti temeljne koncepte i procese kako bi se organizacije uspješno prilagodile i iskoristile potencijalne prilike u okolini. Također, nužno je razumjeti i posljedice organizacijskih promjena ne samo po učinkovitost cjelokupne organizacije već i izvedbu samih pojedinaca obuhvaćenih promjenom. Ovaj rad predstavlja osnovne teorijske postavke područja organizacijskih promjena, kao i okvir za uspješno upravljanje procesom promjena. Posebno je u radu prikazan Burke-Litwin model utjecaja organizacijskih promjena na učinkovitost poduzeća, kako bi se pokazale uzročno-posljedične veze provođenja organizacijskih promjena među pojedinim elementima organizacije i u konačnici njihov utjecaj na organizacijsku učinkovitost.
Keywords: organizacija; organizacijske promjene; upravljanje organizacijskim promjenama; Burke-Litwin model; učinkovitost poduzeća