The Implementation of Cluster Analysis in Economic Research - Puška, Adis; Beganović, Admir I. (Oeconomica Jadertina, 2017)
Odabir primjena multivarijatne analize je široka i rasprostranjena. U kontekstu multivarijatne analize postoje mnoge metode koje se mogu primjenjivati u statističkim analizama. Klaster analiza je metoda koja uspoređuje jedinice promatranja na temelju njihove povezanosti te ih razvrstava u homogene skupine. Klaster analiza rijetko se primjenjuje samostalno u ekonomskim istraživanjima. Ona se obično primjenjuje s drugim metodama multivarijatne analize. Ovaj rad nastoji objasniti primjenu klaster analize u ekonomskim istraživanjima, teorijski, metodološki i praktičnim segmentima primjene. Osim ovoga daje se i pregled primjene klaster analize u ekonomskim istraživanjima te smjernice za buduću provedbu ove metode. Na kraju rada se kroz praktični primjer predstavlja uporaba klaster analize.
Keywords: cluster analysis; k-mean analysis; dendrogram