Etično ponašanje profesionalnih računovođa - Ramljak, Branka; Rogošić, Andrijana; Perica, Ivana (Oeconomica Jadertina, 2017)
Računovodstvo je danas vitalni sustav u gospodarski razvijenom svijetu jer postojeći ekonomski sustav jednostavno ne može funkcionirati bez njega. Prepoznatljiva osobina računovodstvene profesije je prihvaćenje odgovornosti prema korisnicima računovodstvenih informacija. Svaki profesionalni računovođa osim što mora biti kvalificiran mora posjedovati visok stupanj profesionalnog integriteta. Budući da se profesionalni računovođe suočavaju sa složenim izazovima u poslovnom i profesionalnom okruženju današnjice, sve više rastu pritisci za etičnim ponašanjem računovođe. Etika i profesionalizam u računovodstvu nužni su i za računovođe i sve one koji se koriste njihovim informacijama. Ciljevi istraživanja ovoga rada su utvrditi postoji li razlika u stupnju obrazovanja profesionalnih računovođa s obzirom na spol, ima li razlike između spolova kad je u pitanju profesionalizam računovođa i utječe li duljina radnog staža na integritet i profesionalizam računovođa. Istraživanje je provedeno u lipnju 2016. godine putem online ankete koja je poslana na 196 elektroničkih adresa računovodstvenih djelatnika u Hrvatskoj. Dobiveni rezultati temelje se na povratnim informacijama od 55 računovodstvenih djelatnika i upućuju na razliku između spolova s obzirom na stupanj obrazovanja, na nepostojanje razlike između računovođa muškog i ženskog roda s obzirom na profesionalizam te na utjecaj radnog iskustva na integritet i profesionalizam računovođa i etično ponašanje.