Utjecaj osnovnih značajki korisnika na primjenu informacijskih sustava - Šadić, Sead; Puška, Adis; Beganović, Admir I.; Berbić, Selma (Oeconomica Jadertina, 2017)
Pri istraživanju odnosa korisnika i informacijskih sustava potrebno je ustanoviti kakav utjecaj imaju osnovne značajke korisnika na njihovo doživljavanje informacijskih sustava koje primjenjuju u svojem radu. U skladu s tim ovo istraživanje je provedeno u Vladi Brčko distrikta BiH i Javnom poduzeću Komunalno Brčko. Ispitivanju je pristupilo 479 zaposlenika, a 261 zaposlenik je popunio upitnik predviđen za ovo istraživanje. Kod mjerenja osnovnih značajki ispitanika uzeti su u obzir spol ispitanika, radno mjesto, starosna dob, stručna sprema, radni staž ispitanika te koliko oni koriste informacijski sustav tjedno. Kod mjerenja doživljaja korištenja informacijskog sustava primijenjen je modificiran model uspješnosti informacijskog sustava. Prilikom ispitivanja postavljenih hipoteza u ovome radu primijenjen je statistički programski alat SPSS 20,0, a od analiza je provedena multivarijabilna analiza varijance (MANOVA) te analiza varijance (ANOVA). Kod razvrstavanja postavljenih tvrdnji provedena je faktorska analiza. Rezultati dobiveni primjenom ove analize pokazuju da su kod modificiranog modela uspješnosti informacijskog sustava tvrdnje razvrstane u četiri kategorije. Rezultati ispitivanja hipoteza dokazali su da postoji značajna statistička ovisnost kod korištenja informacijskih sustava gotovo kod svih značajki korisnika, osim za godine starosti korisnika gdje ne postoji ova statistička ovisnost. Dobiveni rezultati iz ovoga istraživanja pridonijet će boljem razumijevanju načina na koji korisnici doživljavaju informacijske sustave u svojem radu i osnovne značajke ispitanika koje utječu na korištenje sustava.