Utjecaj smještajnih jedinica na posjećenost NP Plitvička jezera - Jerić, Marijana (Oeconomica Jadertina, 2018)
U ovome radu provedeno je istraživanje o utjecaju smještajnih jedinica na posjećenost NP Plitvička jezera, odnosno analiza o postojanju kauzalnog odnosa nezavisnih varijabli noćenja domaćih gostiju u hotelima Jezero, Plitvice i Bellevue, noćenja stranih gostiju u hotelima Jezero, Plitvice i Bellevue, noćenja domaćih gostiju u hotelu Macola, noćenja stranih gostiju u hotelu Macola, noćenja domaćih gostiju u privatnom smještaju i noćenja stranih gostiju u privatnom smještaju sa zavisnom varijablom broj posjetitelja NP Plitvička jezera za razdoblje od 2007. do 2017. godine za ukupno pet mjeseci od svibnja do rujna. Rezultati provedene analize ukazuju na to da veliku važnost u procjeni broja posjetitelja nacionalnog parka imaju sljedeće determinante: broj noćenja stranih gostiju u hotelu Macola, noćenja domaćih gostiju u privatnom smještaju i noćenja stranih gostiju u privatnom smještaju. U kombinaciji s rezultatima prijašnjih istraživanja donesen je zaključak da smještaj ima ključnu ulogu u posjećenosti nacionalnog parka.