Ujedinjenje Afrike: realistično ili ne? - Bilas, Vlatka (Oeconomica Jadertina, 2020)
Trend je povećavanja broja regionalnih ekonomskih integracija u svijetu, ali i njegova produbljivanja. Taj se globalni trend prelio i u Afriku u kojoj se stvaranje i produbljivanje regionalnih ekonomskih integracija radi stvaranja jedinstvene kontinentalne regionalne ekonomske integracije smatra razvojnim imperativom. Jedinstveno tržište od 1,3 milijarde ljudi može dovesti do znatnih promjena, od trgovine, produktivnosti, konkurentnosti, stvaranja novih poslova do ostvarivanja višega životnog standarda. Cilj rada je prikazati i raspraviti izazove i perspektive razvoja regionalnih integracija u Africi s posebnim naglaskom na osam regionalnih ekonomskih zajednica prepoznatih temeljima stvaranja Afričke unije. Slijedom navedenoga, doprinos rada ogleda se u dva smjera. Prvo, daje pregled glavnih obilježja regionalnih ekonomskih integracija u Africi i funkcioniranju osam regionalnih ekonomskih zajednica. Drugo, u radu se identificiraju glavni izazovi i koristi regionalnog integriranja u Africi te iznose preporuke za nastavak uspješnih procesa regionalnog integriranja u Africi.