Filmski turizam u Hrvatskoj – Studija slučaja „Igra Prijestolja“ - Vukašina, Martina; Brechelmacher, Mirela; Miočić, Josip (Oeconomica Jadertina, 2021)
Filmski turizam pratio je razvoj filma, a u Republici Hrvatskoj postaje sve popularniji oblik turizma zahvaljujući snimanju serije „Igra Prijestolja“ u Dubrovniku, okolici Splita i okolici Šibenika. Snimanje popularne serije je iznjedrilo niz novih turističkih ponuda na lokacijama snimanja, tako što brojne nacionalne i internacionalne agencije nude mnoštvo različitih putovanja i izleta koji uključuju posjet lokacijama snimanja serije. Turizam koji se samo oslanja na prirodne ljepote, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje, nije model koji će dugoročno doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog turizma u odnosu na ostale mediteranske zemlje. Međutim, ulaganjem u razvoj filmske industrije potencijalno se potiče razvoj filmskog turizma koji je prilika za smanjenje ovisnosti hrvatskog turizma o prirodnim ljepotama i vremenskim prilikama. Svrha istraživanja u ovom radu je da se izmjere ekonomski učinci filmskog turizma na primjeru serije „Igra Prijestolja“ u Republici Hrvatskoj. Primarni cilj istraživanja je analizirati karakteristike filmskog turizma na primjeru turizma uzrokovanog snimanjem serije „Igra Prijestolja“. Rezultati istraživanja trebali bi doprinijeti stvaranju podloge za razvoj audiovizualne industrije u Hrvatskoj, a time i za razvoj filmskog turizma.