Rast i kvaliteta obiteljskog smještaja u funkciji turističkog razvoja Slavonskog Broda - Lončarić, Biljana (Oeconomica Jadertina, 2022)
Grad Slavonski Brod posljednjih se dvadesetak godina intenzivno razvija kao turistička destinacija. Iako su osnovni motivi dolaska turista poslovni skupovi te druga društvena i obiteljska okupljanja kao i „hrana i smještaj“, prema broju gostiju u tranzitu, turistički promet pokazuje tendenciju porasta što implicitno dovodi i do porasta broja smještajnih objekata u gradu. Iz podataka dostupnih putem sustava e-Visitor evidentno je da se progresivniji rast bilježi kod komplementarnih smještajnih u odnosu na osnovne smještajne objekte. To je ponajprije uvjetovano činjenicom što u izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa i otežanih uvjeta poslovanja ugostiteljskoturističkog sektora zbog primjene epidemioloških mjera vlasnici obiteljskog smještaja i dalje posluju relativno dobro (u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. turistički promet u obiteljskom smještaju bilježi pad od 31,71 % u odnosu na isto razdoblje 2019., što je čak za 14,27 % manje u odnosu na prosječni pad na razini svih gradskih smještajnih objekata). Cilj istraživanja provedenog među domaćom populacijom bio je utvrđivanje stava domicilnog stanovništva o turističkoj apartmanizaciji te ispitati imaju li privatni iznajmljivači namjeru i dalje se baviti pružanjem usluga smještaja, odnosno proširivati/modernizirati postojeće smještajne jedinice. Primijenjena je metoda anketiranja (lokalnog stanovništva) i dubinskih intervjua (s nekoliko vlasnika obiteljskog smještaja), a hipoteza koja se istraživanjem pokušala dokazati je da su i porast i kvaliteta obiteljskog smještaja u gradu u funkciji njegova turističkog razvoja. Rezultati provedenih istraživanja trebali bi motivirati domicilno stanovništvo koje ima višak stambenog prostora na bavljenje turizmom pružanjem usluga smještaja u dopunskoj djelatnosti te pomoći jedinicama lokalne uprave i samouprave prigodom donošenja mjera kojima se u turističkoj djelatnosti potiče privatno poduzetništvo.