Ekonomske implikacije tehnološkog i energetskog napretka na intenzitet emisije CO2 u izabranim zemljama - Tomić, Daniel; Đorđević, Tina; Grdić, Matea (Oeconomica Jadertina, 2022)
U potrazi za ekonomskim prosperitetom, mnoge su zemlje ’žrtvovale’ kvalitetu okoliša kako bi postigle veće stope ekonomskog rasta. Usmjeravajući se na ustaljene industrijske prakse koje su dugoročno uništavale okoliš, naštetile su svojem, a time i globalnom ekosustavu. U tom kontekstu, glavni izazov za dugoročno održivu ekonomsku politiku je isprepleteni fokus prema dva cilja, ekonomskom rastu i očuvanju okoliša. Cilj ovog rada je analizirati utjecaj razvoja tehnologija povezanih s okolišem, opskrbe obnovljivom energijom i ukupne opskrbe primarnom energijom na intenzitet emisije CO2 zasnovane na proizvodnji, za pet zemalja u razdoblju od 1990. do 2019. godine. Promatrane zemlje su: Italija, Njemačka, Hrvatska, Brazil i Finska. Kako bi se evaluirao odnos između promatranih varijabli korištena je panel analiza, odnosno modeli slučajnih efekata (REM) i modeli fiksnih efekata (FEM). Empirijski rezultati pokazuju kako razvoj tehnologija povezanih s okolišem i opskrba obnovljivom energijom imaju negativan utjecaj na emisiju CO2, dok ukupna opskrba primarnom energijom ima pozitivan utjecaj na emisiju CO2. Rezultati istraživanja sugeriraju kako tehnologije povezane s okolišem i obnovljiva energija promiču pitanje zaštite okoliša, dok ukupna opskrba primarnom energijom zapravo ograničava perspektivu zelenog razvoja.