Koncept ekonomije dijeljenja – pogled iz različitih perspektiva - Podrug, Doris (Oeconomica Jadertina, 2023)
Ubrzani tehnološki razvoj zadnjih nekoliko desetljeća doveo je do odmicanja od tradicionalnog modela poslovanja poduzeća na razvoj novih modela koji se oslanjaju na korištenje digitalnih platformi za dijeljenje nedovoljno iskorištenih dobara ili usluga, što je poznato kao ekonomija dijeljenja. Porast ekonomije dijeljenja značajno mijenja potrošačko ponašanje milijuna ljudi širom svijeta. Ekspanzivan rast ekonomije dijeljenja i njezin dramatičan utjecaj na različite aspekte današnjeg društveno-ekonomskog sustava potaknuo je sve veći interes javnosti posljednjih desetak godina. Na tržište su ušli novi igrači na mnogim poljima koji su stekli značajnu važnost, a neki su čak i nadigrali postojeće igrače. Ekonomija dijeljenja značajno mijenja modele poslovanja u raznim industrijama te nameće brojna ekonomska, društvena i pravna pitanja. Cilj ovog rada je ukazati na trendove u razvoju koncepta ekonomije dijeljenja, te kroz pregled relevantne literature pružiti iscrpnu analizu dosadašnjih spoznaja, kao i sagledati potencijalna neistražena područja ekonomije dijeljenja. Stoga se u radu daje pregled literature o motivaciji i iskustvima korisnika, utjecaju recenzija na odabir usluga, te čimbenicima koji utječu na formiranje cijene. Osim aspekta korisnika, proučava se i aspekt pružatelja usluga, njihova motivacija za sudjelovanjem kao i strategije i ponašanje pružatelja usluga. Rad također naglašava važnost proučavanja svih sektora i platformi u ekonomiji dijeljenja, temeljem spoznaje da se najveći broj dosadašnjih studija odnosi na područje smještaja.