Toksičan nadzor, dehumanizacija i uspješnost malih isrednjih poduzeća u Nigeriji: Posrednička uloga otpornosti - Ojeleye, Yinka Calvin; Ojeleye, Chioma Ifeoma (Oeconomica Jadertina, 2024)
Ovo kvantitativno istraživanje analizira posredničku ulogu otpornosti u odnosu između toksičnog nadzora, dehumanizacije i uspješnosti malih i srednjih poduzeća (SME) u državi Zamfara, Nigerija. Korištenjem ankete i tehnike presječnog istraživanja prikupljeni su podaci za 658 zaposlenika malih i srednjih poduzeća u državi Zamfara, Nigerija. Robustnost rezultata osigurana je povećanjem uzorka za 30% kako bi se uzela u obzir pogreška neodgovorenih pitanja. Korištenjem tehnike modeliranja strukturnih jednadžbi (SEM), podaci pokazuju snažne izravne i moderirajuće učinke. Prvo, toksični nadzor ima negativan utjecaj na učinak MSP-a, naglašavajući kritičnu ulogu ponašanja vodstva. Nadalje, pokazalo se da dehumanizacija ima značajan negativan učinak na uspješnost malih i srednjih poduzeća, ističući potrebu očuvanja humanog tretmana na radnom mjestu. Naime, otpornost se pokazala kao važan moderator, ublažavajući negativne učinke toksičnog nadzora i dehumanizacije na učinak MSP-a. Studija naglašava važnost izgradnje otpornosti zaposlenika na radnom mjestu kako bi djelovali kao zaštita od negativnih radnih trendova poput dehumanizacije i toksičnog nadzora od strane menadžmenta organizacija. Modelom je obuhvaćeno 42,8% varijacija u izvedbi MSP-a, ukazujući na umjerenu moć objašnjenja, sa vrijednošću Q-kvadrata od 0,155, ukazujući na srednji prediktivni značaj. Ovo istraživanje nadograđuje znanje o organizacijskom ponašanju u malim i srednjim poduzećima pružajući uvid u tehnike za izgradnju otpornosti i poboljšanje učinka u otežanim radnim okolnostima.