Sadržajni marketing: Razlike po spolu i dobi kod generacije Z - Matic Sosic, Matea (Oeconomica Jadertina, 2024)
Broj korisnika koji očekuju personalizirane informacije i iskustva koja zadovoljavaju njihove osobne potrebe i preferencije raste. Stoga tvrtke naglašavaju da je stvaranje vrijednog sadržaja putem digitalnih kanala ključan element za uspjeh i reputaciju tvrtki, a ujedno stvara veću vrijednost za njihove korisnike. Cilj ovog istraživanja je utvrditi razlike u dobi i spolu generacije Z u odnosu na stavove prema sadržaju objavljenom na Instagramu. Istraživački uzorak sastoji se od 311 korisnika društvenih mreža iz generacije Z koji su anketirani između travnja i lipnja 2024. godine. U ovom istraživanju korištene su neparametarske statističke metode poput Mann-Whitney U-testa i Kruskal-Wallis H-testa. Rezultati pokazuju da postoje statističke razlike u dobi i stavovima prema sadržaju na Instagramu. Rezultati istraživanja pokazuju da postoje parcijalne razlike prema spolu i aktivnostima korisnika na Instagramu, ali ne i u njihovoj namjeri praćenja sadržaja u budućnosti. Također, postoje statističke razlike u vremenu provedenom na Instagramu i stavovima prema sadržaju na Instagramu. Rezultati ovog istraživanja doprinose teorijskoj podlozi literature o sadržajnom marketingu na društvenim mrežama i pružaju empirijski doprinos za tvrtke koje stvaraju prilagođeni sadržaj na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, namijenjen generaciji Z.