Ključni faktori za razvoj održivog vinskog turizma u Zapadnohercegovačkom kantonu - Karamehmedović, Deša; Raspudić, Ante (Oeconomica Jadertina, 2024)
Istraživanje ima za cilj pružiti situacijsku analizu trenutnog razvoja vinskog turizma u Zapadnohercegovačkom kantonu, posebno ističući ključne faktore za razvoj održivog vinskog turizma prema mišljenju vlasnika i/ili menadžera vinara. Za istraživanje teme korišteni su znanstveni i stručni članci, online izvori te empirijsko istraživanje primjenom e-Delphi tehnike. Osim kvantitativne analize podataka, rezultati su analizirani i objašnjeni pomoću PEST matrice. Nizak interes dionika javnih politika za razvoj vinskog turizma prepoznat je kao najproblematičnije pitanje, dok je kvaliteta vina prepoznata kao najvažnija prilika. Uzimajući u obzir sva pitanja i prilike, te s obzirom na širi kontekst razvoja Zapadnohercegovačkog kantona, ključni faktori za razvoj održivog vinskog turizma uključuju: povećanje interesa dionika javnih politika i ulaganja u razvoj vinskog turizma, implementaciju sveobuhvatnih marketinških strategija za promociju vinskog turizma i njegov plasman na turističko tržište, poticanje suradnje među svim dionicima, poboljšanje komunikacije i stvaranje sinergije, obrazovanje vinara i drugih dionika koji su izravno uključeni u vinski turizam, poboljšanje ekološke proizvodnje vina i kvalitete vina, proširenje kapaciteta i modernizacija postojećih vinarija, promocija vinskog turizma i poboljšanje imidža regije, razvoj drugih specijaliziranih oblika turizma, zalaganje za potporne javne politike i uklanjanje administrativnih prepreka, te upravljanje održivim razvojem vinskog turizma. Ograničenja istraživanja uključivala su nepostojanje registra vinograda i vina, nedostatak operativnih turističkih zajednica u tri od četiri općine u Zapadnohercegovačkom kantonu te problemi s angažmanom sudionika tijekom empirijskog istraživanja. Preporuke za buduća istraživanja uključuju provjeru faktora navedenih u ograničenjima studije i ispitivanje strukture vinskog turizma u to vrijeme, identificiranje slabosti, snaga, prilika i prijetnji. Nova empirijska istraživanja mogla bi otkriti dodatne faktore ključne za razvoj vinskog turizma u Zapadnohercegovačkom kantonu i Bosni i Hercegovini.