Povezanost organizacijske klime i zadovoljstva zaposlenika poslom: nalazi iz hrvatskih poduzeća - Perkov, Davor; Plećaš, Mihael; Marinović, Ana (Oeconomica Jadertina, 2025)
Organizacijska klima (OK) utječe na radni učinak, motivaciju i zadovoljstvo poslom zaposlenika (ZP). To zadovoljstvo rezultat je određenih čimbenika koji utječu na kvalitetu nečijeg radnog života. Povezanost između OK i ZP je složena jer je podložna iskustvima svakog pojedinog zaposlenika i njihovim tumačenjima. Mnoga znanstvena istraživanja sugeriraju da stil vođenja menadžera igra ključnu ulogu u stvaranju ZP. Na temelju glavne i pet pomoćnih hipoteza, ovaj rad analizira razinu povezanosti između OK i ZP zaposlenika u hrvatskim poduzećima. Prvi dio upitnika odnosi se na skup tvrdnji vezanih uz OK. Zadovoljstvo je imalo ulogu zavisne varijable, dok su nezavisne varijable označavale sljedećih pet dimenzija klime: “interna komunikacija”, “struktura poduzeća”, “politika poduzeća”, “mogućnosti napredovanja zaposlenika” i “briga za osobne interese zaposlenika”. Empirijsko istraživanje provedeno je na slučajnom uzorku od 100 zaposlenika srednjih i velikih poduzeća. Rezultati su pokazali da se korelacija između OK i ZP prvenstveno očituje u “internoj komunikaciji”. Dakle, poboljšanje ove dimenzije najviše doprinosi povećanju zadovoljstva zaposlenika poslom u odabranim poduzećima. U ostale četiri dimenzije nije pronađena značajna korelacija. Ispitanici su visoko ocijenili svoje zadovoljstvo poslom i utjecaj nadređenih na odabranih pet dimenzija. Budući da nema dovoljno sličnih empirijskih istraživanja kako u Hrvatskoj tako ni u regiji, dodana vrijednost ovog rada su dobiveni rezultati koji mogu koristiti praktičarima i istraživačima. Tako se mogu bolje osmisliti i provesti radikalne promjene u smislu stvaranja povoljne OK i postizanja ZP. Ipak, relativno mali uzorak ispitanika i demografska neravnoteža ograničili su donošenje općih zaključaka. U budućim istraživanjima autori mogu razmotriti neke druge statističke testove i dublje istražiti odnos između različitih vrsta OK i pojedinih industrija, odnosno djelatnosti.