Utjecaj financijske strukture na profitabilnost hrvatskih poduzeća - Učkar, Dean; Urti, Josip (Oeconomica Jadertina, 2017)
Ovim radom istražuje se utjecaj koji različito formiranje financijske i kapitalne strukture ima na ostvarenje financijskog rezultata poduzeća. Utvrđivanje ove veze veoma je bitno jer postoje brojne teorije kapitalne strukture koje u svojim postavkama imaju pretpostavku o postojanju, odnosno nepostojanju takve veze. S tim ciljem odabran je uzorak od 24 poduzeća čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi i u sastavu su indeksa CROBEX. Praćena su njihova financijska izvješća kroz tri analizirane godine, i to od 2011. do 2013. godine. Analizom obveza promatranih poduzeća prikazana je slika prosječne strukture dužničkog financiranja, a pri tome su utvrđene neke pravilnosti u izvorima njihova financiranja. Kroz izračun pokazatelja zaduženosti i pokazatelja profitabilnosti ustanovljena je veza između financijske strukture i ostvarene profitabilnosti. Takva je veza utvrđena putem koeficijenata korelacije te je utvrđeno da je ona obrnuto proporcionalna. Time je na sporedan način odbačena valjanost svih onih teorija kapitalne strukture koja u svojoj osnovi tvrde da nema poveznice između kombiniranja izvora financiranja i vrijednosti poduzeća.