Unaprjeđenje organizacije rada odjela hrane i pića na primjeru restorana hotela Radisson Blu Resort Split - Bogdanović, Mario; Maračić, Stefanija (Oeconomica Jadertina, 2017)
Ugostiteljskoj djelatnosti imanentno je pružanje usluga prehrane i pića. Pružanje usluga prehrane i pića u hotelijerstvu kao najistaknutijem pojavnom obliku ugostiteljstva pruža se putem organizacijskog oblika odjela hrane i pića gdje je najvidljiviji dio restoran jer se tu susreće ponuda i potražnja za hranom i pićem. Istraživanja organizacije rada odjela hrane i pića važan su čimbenik spoznaje te unaprjeđenja organizacijske djelotvornosti odjela hrane i pića, ponajprije restorana ugostiteljskih organizacija. Svrha ovoga rada bila je istražiti organizaciju rada u odjelu hrane i pića restorana na primjeru hotela Radisson Blu Resort Split. Ciljevi istraživanja definirani su kao problemi organizacije rada konkretnog restorana Fig&Leaf hotela Radisson Blu Resort Split. Istraživanje je provedeno metodom anketnog upitnika kojim su bili isptani svi djelatnici restorana (N=20). Uočena su neka problematična područja u organizaciji rada restorana: a) suboptimalna popunjenost radnih mjesta; b) višestruki lanac naređivanja; c) problemi suboptimalne organizacijske strukture u radu restorana; d) problemi pojedinih aspekata organizacijske kulture restorana u smislu timskog rada, participativnog odlučivanja, interpersonalnog povjerenja. Za dijagnosticirane probleme u organizaciji rada ponuđena su organizacijska rješenja s ciljem unaprjeđenja menadžmenta i organizacije restorana. Ovakav način rješavanja organizacijskih suboptimalnosti moguće je općenito primijeniti u restoranskom poslovanju.
Keywords: hotelijerstvo; odjel hrane i pića; organizacija rada; restoraterstvo; organizacijski konzalting u hotelijerstvu; ugostiteljstvo