Islamsko bankarstvo i modeli financiranja u poslovanju islamske banke - Budimir, Nemanja (Oeconomica Jadertina, 2017)
Islamsko bankarstvo danas je široko rasprostranjen pojam kako u islamskim zemljama, tako i na Zapadu. Ono označava bankarsku formu i financije koje klijentima nastoje osigurati usluge bez kamata. Zagovornici islamskog bankarstva tvrde da je glavni cilj „riba”, koja je zabranjena po islamskim zakonima. Ovakav stav prema kamati udružio je nekoliko islamskih škola radi pronalaska načina i sredstava za razvitak alternativnoga bankarskog sustava, koji bi bio u skladu s pravilima islamskih zakona, a posebno s pravilima koji se odnose na zabranu kamate. Od sredine 1970-ih broj islamskih banaka je u porastu. Islamske banke nisu osnovane samo u zemljama u kojima je islam najzastupljenija religija, kao što je Egipat, Jordan, Sudan, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tunis, Mauritanija i Malezija, već i u zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Filipini, gdje je islam manjinska religija. Međunarodna islamska banka, Islamska razvojna banka, čiji su dioničari članovi Organizacije islamske konferencije, djeluju kao sponzori islamskog bankarstva i financija širom islamskog svijeta.
Keywords: islamsko bankarstvo; zabranjena kamata; kamata; islamski zakoni; zabrane