Priroda vanjskotrgovinskih odnosa SAD-a i EU-a s osvrtom na TTIP - Strenja, Rajko; Lukavac, Marko (Oeconomica Jadertina, 2018)
Međuovisnost SAD-a i EU-a na ekonomskoj, političkoj i sigurnosnoj razini povijesno je bila izvor suradnje, ali i tenzija između dvaju globalno važnih gospodarstava. Snažne ekonomske, političke i sigurnosne spone SAD-a i EU-a omogućile su tim gospodarstvima stjecanje globalne nadmoći jer se radilo o sponama među najmoćnijima prema ekonomskim i obrazovnim kriterijima. Sa svrhom zadržavanja globalne premoći, SAD i EU se nastoje uskladiti što se tiče suvremenoga bilateralnog trgovinskog sporazuma visokih standarda, takozvanog TTIP-a. Cilj Transatlantskog sporazuma o trgovinskom i investicijskom partnerstvu je postići dogovor o daljnjoj liberalizaciji i povećanju tržišnog pristupa putem eliminacije prepreka u trgovini dobrima, uslugama i poljoprivrednim proizvodima te investicijama kao i o procedurama vezanim uz javnu nabavu. Važni ciljevi sporazuma su i povećanje regulatorne usklađenosti i kooperacije na području: vanjskotrgovinske i sigurnosne politike, investicija i razvoja novih pravila vezanih uz izravne strane investicije, prava koja proizlaze iz intelektualnog vlasništva, radničkih prava i ekoloških standarda. U ovom članku istaknut će se najvažnije nesuglasice između SAD-a i EU-a vezane uz tzv. TTIP s primarnom svrhom definiranja potencijalnih rizika za održivi rast gospodarstva EU-a u budućnosti.
Keywords: SAD; EU; protekcionizam; slobodna trgovina; WTO; TTIP