Regionalna usporedba poduzetničkih osobina i poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj - Perić, Julia; Koprivnjak, Tihana; Marić, Ivana (Oeconomica Jadertina, 2020)
Poduzetnici imaju ključnu ulogu u izgradnji održivog i konkurentnog društva. Iako velikim dijelom njihov uspjeh ovisi o njima samima i njihovim kompetencijama, značajnu ulogu u njihovu djelovanju ima i okruženje u kojem se nalaze. Što je poduzetnički ekosustav razvijeniji i poticajniji, veće su mogućnosti da će svojim idejama imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života i u svojoj zajednici. Ovaj rad odgovara na dva glavna istraživačka pitanja: a) Posjeduju li poduzetnici iste poduzetničke osobine? i b) Ovisi li poduzetnička efikasnost o razvijenosti okruženja (regije) u kojoj poduzetnici djeluju? Rad se temelji na usporedbi poduzetničkih osobina i poduzetničkog okruženja u Osječko-baranjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U empirijskom dijelu analizirani su podaci dobiveni primarnim istraživanjem na uzorku od 25 poduzetnika iz Osječko-baranjske te 25 poduzetnika iz Dubrovačko-neretvanske županije koji posluju u djelatnostima vezanim uz turizam. Na temelju provedene analize, doneseni su zaključci o utjecaju poduzetničkih osobina i poslovnog okruženja na učinkovito poslovanje poduzetnika. Rezultati ovoga istraživanja mogu poslužiti kao temelj za provođenje opsežnijeg istraživanja prikupljanjem većega reprezentativnog uzorka, ali i za nova istraživanja koja tematiziraju utjecaj stupnja regionalne razvijenosti na rast i razvoj poduzetničkih pothvata.
Keywords: poduzetničke osobine; poduzetnički ekosustav; regionalna usporedba