Usklađenost regulatornog okvira računovodstva dugotrajne materijalne imovine poduzeća u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - Aljinović Barać, Željana; Porobija, Tea (Oeconomica Jadertina, 2021)
Predmet ovoga rada je utvrđivanje razine usklađenosti, odnosno harmonizacije primjenjivoga regulatornog okvira (računovodstvenih standarda) kod priznavanja i mjerenja različitih kategorija dugotrajne materijalne imovine u Republici Hrvatskoj (RH) te Bosni i Hercegovini (BiH). Provedenim istraživanjem utvrđena je 93 %-tna harmonizacija regulatornog okvira te je dokazano kako se regulatorni okvir računovodstvenog priznavanja i mjerenja dugotrajne imovine u RH i BiH poklapa u 13 od 14 analiziranih područja vrednovanja dugotrajne imovine. Empirijska verifikacija korištenih računovodstvenih politika među listanim poduzećima u RH i BiH potvrdila je postojanje značajnih razlika u računovodstvenim politikama vrednovanja nekretnina, postrojenja i opreme te poljoprivrede, konkretno biološke imovine. S druge strane, u području naknadnog vrednovanja ulaganja u nekretnine, primijenjenih metoda amortizacije te vrednovanju poljoprivrednih proizvoda proizišlih iz biološke imovine, utvrđeno je nepostojanje statistički značajnih razlika u korištenim računovodstvenim politikama između poduzeća u RH i BiH. Dobiveni rezultati bi u prvom redu trebali olakšati usporedivost financijskih izvještaja poduzeća iz RH i BiH, a time posljedično i pozitivno utjecati na povećanje tokova kapitala između ovih dviju susjednih zemalja. U znanstvenom kontekstu predmetno istraživanje značajan je doprinos oskudnoj literaturi navedene tematike.
Keywords: regulatorni okvir; računovodstveni standardi; dugotrajna materijalna imovina; Bosna i Hercegovina