Istraživanje stilova potrošačkog odlučivanja kupaca automobila u Hrvatskoj - Tonković Pražić, Ivana (Oeconomica Jadertina, 2021)
Ovo istraživanje imalo je za cilj istražiti stilove odlučivanja kupaca na tržištu automobila u Republici Hrvatskoj. Dodatni cilj istraživanja je nadopuniti literaturu o stilovima odlučivanja kako bi se produbilo razumijevanje specifičnosti ponašanja potrošača pri kupnji automobila. Istraživanje je provedeno pomoću metode dubinskog intervjua s kupcima automobila na namjernom uzorku. Nadalje, provedeni su intervjui sa zaposlenicima autosalona koji su ispitani radi dodatnih informacija. Rezultati istraživanja pokazuju da kupci automobila u Republici Hrvatskoj donose svoje odluke o kupnji temeljem specifičnih stilova odlučivanja. Identificirano je deset stilova odlučivanja specifičnih za kupce u Republici Hrvatskoj temeljem relevantne literature i empirijskog istraživanja: cjenovna osjetljivost, podložnost utjecaju drugih, interes za automobile, uključenost u kupnju automobila, lojalnost marki te sklonost marki, kvaliteti, estetici, inovaciji i funkcionalnosti. Istraživanje je provedeno na uzorku ispitanika s hrvatskog tržišta, pa se rezultati nisu primjenjivi za druga tržišta. Također, istraživanje je provedeno na manjem nereprezentativnom uzorku, tako da bi se rezultati trebali provjeriti na većem reprezentativnom uzorku.
Keywords: potrošački stilovi odlučivanja; kupci automobila; dubinski intervju; namjerni uzorak; Republika Hrvatska