Jačanje konkurentnosti MSP-a korištenjem sredstava iz EU fondova na primjeru Zadarske županije - Marasović, Marina (Oeconomica Jadertina, 2021)
Mikro, mala i srednja poduzeća (skraćeno MSP) predstavljaju 99% svih poduzeća u EU. Oni se smatraju pokretačima europskog gospodarstva. Definicija malog i srednjeg poduzetništva važna je za pristup financiranju i programa potpore EU-a koja je usmjerena na ta poduzeća. U Republici Hrvatskoj MSP čine oko 90% ukupnog broja svih poduzeća u kojima je zaposleno oko 48% osoba. Životni vijek MSP-a uglavnom je kraćeg vijeka, a mnogi znanstvenici smatraju kako je razlog tome zapravo lak ulazak na tržište. „Ulaskom Hrvatske u EU financijska sredstva iz europskih fondova postala su lakše dostupna za korištenje. EU financira projekte sredstvima iz centraliziranih i decentraliziranih programa“ (Kociper et al. 2014, 90). Centraliziranim programima upravlja se izravno u Bruxellesu, a služe za financiranje prioriteta od značaja za cijelu EU, dok su decentralizirani programi zasebni programi pojedine države članice, koji financiraju prioritete od značaja za državu članicu u skladu sa strateškim ciljevima na razini EU-a
Keywords: mikro, mala i srednja poduzeća; EU fondovi; operativni programi; Zadarska županija