Europski platni nalog - naplata dospjelih novčanih potraživanja od stranih pravnih i fizičkih osoba - Nižić-Peroš, Jadranka (Oeconomica Jadertina, 2022)
Predmet ovog rada je analiza zakonskog uređenja i sudske prakse u svezi izdavanja europskog platnog naloga te je svrha ovog rada pružiti poticaj pravnim i fizičkim osobama za buduće korištenje ovog instrumenta koji se primjenjuje u Republici Hrvatskoj od dana pristupanja Europskoj Uniji, od srpnja 2013., a koji se koristi u izuzetno malom broju slučajeva. Za izdavanje europskog platnog naloga u Republici Hrvatskoj su nadležni sudovi te se radi o instrumentu kojim se naplaćuje tražbina od  stranih pravnih i fizičkih osoba, dužnika, bez potrebe znanja jezika Europske unije. Stoga se upravo primjenom postupka izdavanja platnog naloga omogućuje jednostavna, brza i  jeftina sudska naplata tražbine od dužnika sa pretpostavkom da tražbina neće biti osporena od strane dužnika. Europski platni nalog je alternativni postupak u odnosu na postupak koji se provodi na nacionalnoj razini te je najveća prednost ovog postupka njegova praktičnost jer je potrebno podnijeti samo jedan zahtjev na propisanom obrascu dostupnom na jezicima svih zemalja Europske unije, a koji obrazac je svima dostupan na internetskom portalu e-pravosuđe. U radu se analizira izdavanje platnog naloga od strane država članica Europske unije, osim Danske, obzirom da vjerovnici iz Republike Hrvatske mogu tražiti izdavanje europskog platnog naloga protiv svojih dužnika neposredno u svim ostalim državama članicama Europske unije. Polazi se od stajališta da u poslovnom svijetu veliki problem predstavljaju nenaplaćena dospjela potraživanja prema stranim pravnim i fizičkim osobama te da je ulaskom u Europsku uniju vjerovnicima omogućeno da naplate svoja potraživanja prema dužnicima koji žive u nekoj od zemalja Europske unije na brz i jednostavan način, a o čemu prema mišljenju autora, vjerovnici nemaju dovoljna saznanja. Primjena Uredbe (EZ) br. 1896/2006 kojom se regulira postupak izdavanja europskog platnog naloga je od iznimne važnosti upravo iz razloga što se njezinom primjenom osiguravaju jednaki uvjeti naplate nespornih (neosporenih) građanskih i trgovačkih tražbina na području cijele Europske unije osim Danske.
Keywords: europski platni nalog; dospjelo potraživanje; prekogranični predmeti; naplata