BDP kao promašena ekonomska mjera za 21. stoljeće - Recher, Vedran (Oeconomica Jadertina, 2022)
U ovome radu obrađuje se BDP kao najraširenija i najzastupljenija ekonomska mjera u posljednjih sedam desetljeća. Iako je u začetku BDP doista ocrtavao ono što je tada bilo bitno, u radu se pokazuje kako u suvremenoj ekonomiji BDP više toga skriva, nego što otkriva. Usprkos postojanju brojnih kritika ekonomskog rasta i BDP-a kao adekvatne mjere za 21. stoljeće, ekonomije diljem svijeta u jeku izlaska iz korona krize i dalje su fokusirane gotovo isključivo na taj broj. Međutim, izvješća UN-ovog panela za klimu i sama pojava korona virusa razotkrila je sve manjkavosti takvog pristupa. Primjerice, pojava prirodnih katastrofa poput potresa, i posljedična obnova mogu značajno povećati BDP, ali to nije nešto što je poželjno s aspekta blagostanja društva. U radu se iznose kritike rasta i BDP-a, kao i moguće alternative od kojih su neke već u uporabi u susjednim zemljama.
Keywords: BDP; održivi razvoj; ekonomski rast; mjera blagostanja