Proaktivni karakter i poduzetničke namjere među nigerijskim studentima: posrednička uloga prepoznate institucionalne podrške - Ojeleye, Yinka Calvin; Ojeleye, Chioma Ifeoma; Rafiu Falola, Kareem; Abdullahi, Aisha (Oeconomica Jadertina, 2023)
Nezaposlenost mladih, posebno među diplomiranim studentima u Nigeriji je trenutačno na rekordnoj razini. U radu se istražuje posrednička ulogu primjećene institucionalne podrške u odnosu između proaktivnog karaktera i poduzetničkih namjera među studentima. U studiji su korištene metode poprečnog istraživanja i ankete. Studija je koristila tehniku nazvanu svrhovito uzorkovanje tijekom koje su studenti na četiri savezna sveučilišta u državama Kaduna, Kano, Sokoto i Zamfara popunili 1000 upitnika, od kojih je 627 bilo važećih i korišteno u analizama. Preliminarne analize studije provedene su pomoću statističkog paketa za društvene znanosti (SPSS), uključujući otkrivanje nedostajućih vrijednosti, ekstremnih vrijednosti, multikolinearnosti (višeporavnatosti) i testove normalnosti. I strukturni i mjerni modeli provedeni su korištenjem modela strukturnih jednadžbi (SmartPLS). Rezultati su pokazali da su studenti u odabranim institucijama imali značajne i pozitivne učinke poduzetničkih namjera zahvaljujući proaktivnom karakteru i institucionalnoj podršci. Nadalje, povezanost između poduzetničke namjere i proaktivnog karaktera bila je jako ublažena institucionalnom podrškom. Prema nalazima studije, obrazovne institucije trebale bi poticati učenike na poduzetničku sklonost. Uključivanje poduzetničkog obrazovanja, treniranja i savjetovanja za potporu poduzetničkim ciljevima je jedan od pristupa za postizanje tog cilja. U međuvremenu, buduće studije također mogu provesti longitudinalno istraživanje u usporedbi s poprečnom anketom korištenom u ovoj studiji kako bi se pravilno utvrdio uspostavljeni odnos ili drugačije ishode zamisli studije.
Keywords: poduzetničke namjere; institucionalna podrška; proaktivni karakter; teorija planskog ponašanja