Stavovi menadžera hrvatskih hotela prema sustavima upravljanja okolišem: percipirane koristi i prepreke - Šlogar, Helena; Hrvatin, Stella (Oeconomica Jadertina, 2023)
Literatura ukazuje na značajne negativne utjecaje hotela na okoliš i predlaže sustave upravljanja okolišem (EMS) kao rješenje za prepoznavanje, upravljanje i ublažavanje tih utjecaja. EMS usvajaju članovi najvišeg menadžmenta na temelju percipiranih prednosti i prepreka implementaciji. Svrha ovog istraživanja bila je istražiti stavove generalnih direktora hrvatskih hotela o prednostima i preprekama implementacije EMS-a. Podaci su prikupljeni online upitnicima od travnja do lipnja 2021. U istraživanju su sudjelovala 32 generalna direktora, predstavnika hotela iz Istre, Kvarnera, sjeverne, srednje i južne Dalmacije. Prikupljeni podaci analizirani su deskriptivnom statistikom. Hrvatski hotelijeri kao glavne prednosti EMS-a vide poboljšanu reputaciju i održivo upravljanje resursima, a zatim i smanjenje troškova. Administrativni teret, nedostatak ljudskih resursa i nedostatak znanja percipiraju se kao najznačajnije barijere za menadžere hotela s implementiranim sustavom upravljanja okolišem, dok se troškovi implementacije, nedostatak ljudskih resursa i promjena infrastrukture percipiraju kao značajne barijere za menadžere hotela koji još nisu uspostavili takav sustav. Rezultati ove studije daju uvid u percipirane prednosti i prepreke sustava upravljanja okolišem u hrvatskom hotelskom sektoru pridonoseći ovom području testiranjem rezultata prethodnih istraživanja u različitom kontekstu.
Keywords: sustav upravljanja okolišem, okolišni učinci hotela, prednosti, prepreke, hrvatska hotelska industrija