Procjene vrijednosti igrača HNL-a na Transfermarktu - Alajbeg, Denis (Oeconomica Jadertina, 2023)
Mrežna stranica Transfermarkt je već dugi niz godina globalno najpopularnija referentna točka za procjene tržišnih vrijednosti nogometaša. S obzirom da se većina hrvatskih prvoligaških nogometnih klubova pretežno financira prodajom registracija igrača, korisno je znati koliko se procjene vrijednosti tog portala razlikuju od stvarnih odšteta plaćenih prilikom izlaznih transfera, ali i koliko se nogometaša iz HNL-a zaista transferira uz financijsku naknadu. Analizirajući domaće prvoligaške klubove u razdoblju od deset natjecateljskih sezona u ovom je radu utvrđeno kako većina igrača (najmanje 55%, ali vjerojatnije 85%) napušta svoje klubove bez plaćene odštete. Zbog toga je ukupna vrijednost transfera do 40% niža od procjene ukupne tržišne vrijednosti koje su ti igrači u trenutku odlaska imali na Transfermarktu. Međutim, ako se u obzir uzmu samo transferi s plaćenom odštetom, njihova se vrijednost gotovo u potpunosti podudara s procjenom tržišne vrijednosti na Transfermarktu - odstupanje iznosi samo 1,5%. Potvrđena je jaka i značajna statistička veza između procjene tržišnih vrijednosti i transfernih vrijednosti, ali samo za one izlazne transfere u kojima je zaista plaćena naknada. Vjerojatnost plaćenog transfera raste s rastom tržišne vrijednosti - pogotovo iznad milijun eura po igraču - a povećana tržišna vrijednost povećava i točnost procjene vrijednosti samog transfera. Budući da rezultatski uspješniji domaći klubovi u svojim redovima imaju više nogometaša s većom tržišnom vrijednošću, za njih su procjene Transfermarkta preciznije nego za manje uspješne klubove.
Keywords: Hrvatska nogometna liga, Transfermarkt, izlazni transferi, vrste izlaznih transfera, tržišna vrijednost, transferna vrijednost