Korištenje uzajamnih informacija i omjera dobitka informacija u istraživanju poduzetništva: empirijski slučaj grčkih IT startup tvrtki - Spyropoulos, Theocharis; Andras, Christos; Dimkou, Aristotelis; Polychronidou, Persefoni (Oeconomica Jadertina, 2023)
Većina poduzetničkih kvantitativnih istraživanja usredotočena je na korelacijske koeficijente. Međutim, nova statistička analiza temeljena na entropiji, kao što su uzajamne informacije i omjeri dobitka informacija, bacaju novo svjetlo na razumijevanje odnosa među varijablama i nude pogled na nelinearne odnose. U radu se ispituju ključne poduzetničke varijable korištenjem omjera međusobnog informiranja i dobivanja informacija i uspoređuju rezultati koristeći isti skup podataka na uzorku novoosnovanih grčkih IT tvrtki. Korištenje omjera međusobnog informiranja i dobitka informacija otkriva više odnosa između ispitivanih varijabli u usporedbi s Pearsonovom korelacijom. Nadalje, u radu se uspoređuju rezultati Pearsonove korelacije i omjera međusobnog informiranja i dobivanja informacija kako bi se izveli novi zaključci o percepcijama osnivača grčkih IT startup tvrtki. Nalazi pokazuju da korištenje uzajamnih inormacija otkriva skup čimbenika koji pridonose poduzetničkoj percepciji uspjeha koja se značajno razlikuje od zaključaka temeljenih na analizi koeficijenta korelacije. Preciznije, čimbenici kao što su godine poslovanja i prethodni startupovi igraju daleko važniju ulogu od B2B i prodaje. Studija nudi originalan doprinos poduzetničkoj znanosti, uvodeći upotrebu matematičkih omjera koji se temelje na entropiji, kao što su međusobno informiranje i dobitak informacija u poduzetničkom istraživanju. Studija naglašava da upotreba i rezultati izvedeni iz takvih omjera omogućuju istraživačima identifikaciju većeg broja informacija o (nelinearnim) odnosima između varijabli u usporedbi s metodama koeficijenta korelacije.
Keywords: Startup tvrtke, poslovni model, međusobno informiranje, dobivanje informacija, teorija mreže, entropija, poduzetništvo