Utjecaj naracije, osjećaja i emocionalne modulacije na ekonomiju donošenja odluka: multidisciplinarna studija - Zubiel, Magdalena; Waligórska, Hanna (Oeconomica Jadertina, 2023)
Ovaj znanstveni članak uranja u prostor igre između naracije, osjećaja i postupka donošenja odluka, a posebice na području ekonomskih izbora. Naglašavajući središnju ulogu sadržaja poruke, autori iznose hipotezu koja opisuje dubok utjecaj naracije, likova i osjećaja u procesu komunikacije. Ove sastavnice imaju značajan utjecaj na emocionalne aspekte donošenja odluka, utječući na postupak ili potičući promjene početnih odluka. Kritički osporavajući utanačene ekonomske paradigme, članak naglašava manjak neizostavne emocionalne dimenzije svojstvene komunikaciji. Oslanjajući se na znanstvene doprinose eminentnih ličnosti poput Roberta J. Shillera, autori iznose sintezu uvida iz psihologije i neurobiologije, razotkrivajući manipulativnu bit svojstvenu pripovijedanju. U teoretskom dijelu, članak se također poziva na teorije i istraživanja Urija Hassona o sinkronizaciji mozga tijekom procesa komunikacije. Praktični dio članka potkrepljuje te tvrdnje kroz prikaz nalaza neuropsiholoških istraživanja. Istraživanje potvrđuje hipotezu da narativi prožeti visokim osjećajima koji proizlaze iz emocionalnih interakcija, prateći uzročno-posljedičnu strukturu s vidljivim početkom, razvojem i završetkom, dovode do bolje sinkronizacije i pojačavaju neuronske reakcije. Struktura, oblikovanje zapleta i osjećaji u porukama, pod utjecajem izbora riječi, oblikuju narativnu ekonomiju i utječu na kognitivne troškove pri donošenju odluka. Dobiveni rezultati potvrđuju da precizno prilagođena naracija učinkovito smanjuje kognitivne troškove povezane s procesom donošenja odluka. Time se potvrđuje hipoteza autora, otvarajući prostor za umnožavanje istraživanja i lažiranje dobivenih rezultata.