Interna revizija u javnim bolnicama: slučaj Grčke - Grose, Chris; Petsi, Myrto; Kalialakis, Ioannis; Talias, Michael (Oeconomica Jadertina, 2023)
Unutarnja kontrola od iznimne je važnosti za učinkovito korporativno upravljanje, posebno u javnim bolnicama koje teže modernizaciji u grčkom okviru. Funkcije interne revizije povećavaju transparentnost, provode odgovornost i osiguravaju usklađenost s društvenim vrijednostima, jačajući povjerenje javnosti. Ova rad bavi se provedbom interne kontrole u grčkim javnim bolnicama, uzimajući u obzir čimbenike poput veličine, strukture i složenosti rada. Istražujemo regulatorni okvir, postupke, opseg i ciljeve, te intervjuiramo revizorske stručnjake radi uvida u izazove i prilike. Nalazi otkrivaju proceduralnu dominaciju u trenutnoj provedbi Zakona. Usredotočenost na računovodstvo zanemaruje ključne funkcionalne odjele. Uloga i sastav odbora za reviziju izaziva zabrinutost glede neovisnosti. Nedostatak osoblja dodatno otežava rad. Značajna slabost javlja se u neovisnosti revizije. Unutarnji revizori odgovaraju upravitelju bolnice i sudjeluju u revizijskom odboru. Imenovanje i nagrađivanje revizora ne temelji se na stručnosti i podobnosti revizora, već na osnovi troškova. Stoga se postavlja pitanje obavlja li revizor svoju dužnost objektivno i nepristrano u skladu sa standardima Međunarodnog instituta internih revizora. Nadalje, kada je riječ o istraživačkom pitanju o ulozi internog revizora i pristupu reviziji, došlo je do značajnog poboljšanja što je vidljivo iz odgovora ispitanika.
Keywords: Unutarnja revizija, javni sektor, grčke javne bolnice, regulatorni okvir, prakse upravljanja