Karavaning kao održivi segment kamping turizma? Prikaz teorije i prakse - Golub, Barbara; Jaković, Božidar; Kovačević, Martina (Oeconomica Jadertina, 2024)
Učestale promjene unutar i izvan turističkog tržišta kontinuirano mijenjaju lice turizma. Pod utjecajem brojnih trendova, posebno turističke potražnje, unutar kamping turizma razvijali su se novi podoblici i turistički proizvodi. Jedan od takvih je karavaning, koji pored turističkog značaja, predstavlja i stil života. Karavanski turisti dijele gotovo jednake preferencije, a jedna od najistaknutijih svakako je potreba za zaštitom i očuvanjem prirode. Stoga se kampovi i karavanski parkovi sve više oslanjaju na održivo poslovanje kojeg se pridržavaju brojni pružatelji usluga, a koje postaje imperativ svih onih koji se žele bolje pozicionirati i diferencirati na zasićenom turističkom tržištu. U skladu s iznesenim polazištima, rad ima za cilj istaknuti značaj karavaninga unutar kamping turizma, ali i turističke industrije općenito, kao i nužnost održivog poslovanja pružatelja usluga. Korištenjem sekundarnih podataka, prikazani su uspješni primjeri kampova i karavanskih parkova koji u kontinuitetu ulažu u poslovanje s minimalnim štetnim utjecajem na okoliš. Pregledom literature razmatrane predmetne tematike, uočen je nedostatak istraživanja u području održivog poslovanja kampova u Republici Hrvatskoj, posebno u kontekstu utvrđivanja aktivnosti kojima se kampiste potiče na očuvanje okoliša te utvrđivanja metoda za sprječavanje ozbiljnih zagađenja uzrokovanih korištenjem kampera tijekom boravka u kampu. Osim istaknutih područja, buduća istraživanja mogu ispitati aktualno stanje i učinak programa nagrađivanja na kampiste s održivijim ponašanjem tijekom boravka, poput onih koji koriste solarne ploče ili poduzimaju aktivnosti kojima su ublaženi pritisci na okoliš i sl.
Keywords: karavaning; kamping turizam; održivost; održivi razvoj; održivi turizam