Razumijevanje ekološke transparentnosti: Primjer tvrtki iz Saudijske Arabije - Charchafa, Ilyes; Kimouche, Bilal (Oeconomica Jadertina, 2024)
Ovo istraživanje analizira prakse korporativne javne objave podataka o okolišu (CED) među izlistanim tvrtkama u Saudijskoj Arabiji kroz prizmu integrirane teorije agenta i teorije legitimnosti. Analiza ispituje kako elementi korporativnog upravljanja kao što su veličina odbora, neovisnost odbora i neovisnost revizorskog odbora, kao i karakteristike specifične za tvrtku, uključujući veličinu, financijsku polugu i međunarodnu diverzifikaciju utječu na opseg javne objave podataka o okolišu na uzorku od 87 nefinancijskih tvrtki tijekom 2015. – 2019. Rezultati otkrivaju pozitivnu vezu između razine CED-a i čimbenika kao što su veća veličina poduzeća, veća međunarodna prisutnost i poslovanje u industrijama osjetljivim na okoliš. Nasuprot tome, viša razina financijske poluge i, iznenađujuće, veća veličina odbora, pokazuju negativan odnos s razmjerom objave. Neovisnost uprave i neovisnost revizorskog odbora nisu pokazale značajan utjecaj. Koliko je autorima poznato, ovo predstavlja prvo istraživanje u na uzorku saudijskih kompanija koje analizira učinke neovisnosti revizorskog odbora i internacionalizacije na CED. Sa sveobuhvatnim skupom objašnjavajućih varijabli i 435 opservacija na razini kompanija-godina, omogućena je analiza većeg opsega u usporedbi s prethodnim saudijskim istraživanjima. Primjenom indeksa objavljivanja informacija o okolišu Globalne inicijative za izvješćivanje (GRI), istraživanje pospješuje usporedivost i preciznost u praćenju CED trendova tijekom vremena. Istraživanje je ograničeno oslanjanjem samo na javnu objavu kroz godišnjea izvješća i prirodom presječnih podataka. Buduća bi istraživanja mogla istražiti determinante CED-a kroz različite teorijske presjeke, kao što su teorija dionika, institucionalna teorija i teorija signalizacije, te procijeniti dimenzije kvalitete objave upotrebom longitudinalnog panel istraživanja za preciznije uvide. Rezultati naglašavaju potrebu za strožim propisima o korporativnom upravljanju koji pojašnjavaju kriterije neovisnosti direktora i standarde izvješćivanja o održivosti u Saudijskoj Arabiji kako bi se poboljšala transparentnost i upravljanje okolišem.
Keywords: CED, odgovornost prema okolišu, korporativno upravljanje, Saudijska Arabija