Tranzicijski rizici klimatskih promjena: Analiza emisija stakleničkih plinova u Hrvatskoj i europodručju - Srdelić, Leonarda (Oeconomica Jadertina, 2024)
Kako bi identificirali sektore u Hrvatskoj koji su posebno osjetljivi na mjere Europske unije za prijelaz na niskougljično gospodarstvo, u ovom se radu analiziraju podaci Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) o emisijama stakleničkih plinova. Cilj analize je prepoznati sektore koji najviše doprinose klimatskim promjenama, ocijeniti njihovu uspješnost u provođenju politika za smanjenje emisija i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Na temelju toga, jasno se pokazuje da su sektori Energetika, Promet i Industrijski procesi ključni u kontekstu osjetljivosti na klimatske politike EU. Nasuprot tome, sektor Korištenje zemljišta, prenamjena zemljišta i šumarstvo pruža jedinstvene prilike za ublažavanje klimatskih promjena kroz aktivnosti pohrane ugljika, što pridonosi postizanju klimatske neutralnosti.
Keywords: tranzicijski rizici; klimatske promjene; staklenički plinovi; Hrvatska; europodručje