Modeliranje investicijskih strategija u suvremenoj umjetnosti u kontekstu jugoslavenskih ratova - Ramasauskaite, Ornela (Oeconomica Jadertina, 2024)
Ovo istraživanje unapređuje metodološki okvir za razvoj prediktivnih modela za upravljanje investicijskim strategijama u suvremenoj umjetnosti u postjugoslavenskoj Balkanskoj regiji. U radu se ispituju ključni čimbenici vrednovanja umjetničkih djela i profila rizika u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji koristeći mješoviti metodološki pristup koji kombinira meta-analizu, ekspertni Q-sort analizu i hijerarhijsku klastersku analizu. Empirijski nalazi pokazuju trajni utjecaj ratova na prostoru bivše Jugoslavije na dinamiku tržišta umjetnina, naglašavajući značaj načela održive inteligencije i tehnoloških inovacija u strategijama smanjenja rizika. Analiza identificira ključne čimbenike vrednovanja, uključujući umjetničko priznanje, sociopolitičku stabilnost i kulturni značaj, dok uspostavlja različite tržišne segmente karakterizirane diferenciranim profilima rizika. Predloženi okvir uključuje geopolitičke indikatore rizika, atribute umjetničkih djela i umjetnika, kriterije održivog ulaganja i dostupnost tehnologije, s naglaskom na algoritme strojnog učenja za predviđanje tržišta i optimizaciju portfelja. Iako ovaj okvir predstavlja značajan napredak u modeliranju investicijskih strategija u umjetnosti unutar postkonfliktnih konteksta, postoje ograničenja u pogledu dostupnosti podataka, interpretabilnosti modela i etičkih razmatranja. Istraživanje pokazuje potencijal okvira za generiranje vrijednosti, i doprinosi očuvanju kulturne baštine i socioekonomskom razvoju Balkanske regije, postavljajući temelje za naknadna znanstvena istraživanja analize tržišta umjetnina u postkonfliktnim društvima.
Keywords: tržište suvremene umjetnosti; ulaganje u umjetnost; geopolitički rizik; jugoslavenski ratovi; prediktivno modeliranje