MMF u prizmi kejnzijanske teorije i ekonometrije: primjeri ukrajinskih ekonomskih kriza 2008. i 2014. - Ćorić, Domagoj (Oeconomica Jadertina, 2024)
Mnogi ekonomski kritičari pripisuju vrlo negativne konotacije MMF-u i njegovoj suradnji s raznim državama putem stand-by programa. Kao primjer takve kritike uzima se rad autora Chletsos i Sinots (2023). Rad hipotezira da su pretpostavke negativnog utjecaja netočne te nastoji prikazati pozitivne posljedice MMF-ovih programa i kondicionalnosti na primjeru ekonomskih kriza u Ukrajini 2008. i 2014. Radi dokazivanja hipoteze, rad se koristi kejnzijanističkom teorijom utemeljenom na djelu „Generalna teorija zaposlenosti, kamate i novca“, kao i nizom kejnzijanističkih modularnih jednadžbi poput: multiplikatora investicija, elastičnosti cijena, agregatnih investicija, troška korisnika i druge. Rad primjenjuje kejnzijanističke ekonometrijske modele prosperiteta za potrošnju i marginalne efektivnosti kapitala. Prvo poglavlje prikazuje niz akademskih kritika upućenih MMF-u dok drugo poglavlje iscrpno predstavlja kejnzijanističku teoriju koja služi kao potpora navedenoj ekonometriji i modularnim jednadžbama. Treće poglavlje prikazuje suradnju MMF-a i Ukrajine tijekom stand-by aranžmana 2008. Ekonometrijom i modularnim jednadžbama dokazuje se pozitivna konotacija MMF-ove kondicionalnosti za: ograničavanje fiskalne potrošnje, restrikciju monetarne politike i antimerkantelističke mjere. U idućem poglavlju rad prikazuje ukrajinsko prihvaćanje MMF-ova programa i njegovu provedbu te rezultate toga. Kejnzijanističkom teorijom, ekonometrijom i modularnim jednadžbama dokazuje se kako su kritike MMF-ovoj kondicionalnosti Chletsosa i Sinotsa (2023) nezasnovane u empiriji. Također se prikazuje da je cijeli program ostavio pozitivne posljedice na ukrajinsku ekonomiju. Drugi dio članka usredotočen je na predstavljanje uzroka ekonomske krize 2014. dok se mjere MMF-ove kondicionalnosti ponovno opravdavaju kejnzijanističkom ekonomskom teorijom i modularnim jednadžbama. Nakon prikazivanja ukrajinske provedbe programa, prikazuje se pozitivan utjecaj MMF-a, objašnjen ekonometrijskim modelima prosperiteta za potrošnju i marginalne efektivnosti kapitala. Kao i u prvom dijelu, sveukupni pregled krize 2014. zaključuje da su MMF-ove mjere bile pozitivne za ukrajinski oporavak, da je kondicionalnost programa bila zasnovana na kejnzijanističkoj teoriji, a da su teze Chletsos i Sinots (2023) netočne.
Keywords: kejnzijanska teorija; ukrajinska ekonomska kriza 2008.; ukrajinska ekonomska kriza 2014.; stand-by aranžman; MMF