Ocjena dinamike trgovinske performanse primjenom ARAT i grube MABAC metode - Lukić, Radojko (Oeconomica Jadertina, 2024)
U posljednje vrijeme sve je više literature posvećene važnosti i specifičnostima primjene višekriterijskih metoda odlučivanja u trgovini. Ove metode, s obzirom da se temelje na matematičkom pristupu, daju realne rezultate analize tretiranog problema. Na temelju toga, ova studija istražuje dinamiku trgovinskih performansi u Srbiji na temelju ARAT (Intervalna i iterativna skala preferencija/prioriteta). te Rough MABAC (Multi-Attributive Border Approximation Area Comparison) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je u 2023. godini ostvaren najbolji učinak trgovine u Srbiji. Najlošiji učinak trgovine  u Srbiji ostvaren je 2018. godine. Poredak učinka trgovine u Srbiji je sljedeći: 2023., 2022., 2021., 2020., 2019. i 2018. Učinak trgovine u Srbiji kontinuirano se poboljšava. Tome je pridonijelo učinkovito upravljanje ljudskim resursima, investicijama, kapitalom, prodajom i dobiti. Svakako, pozitivan utjecaj drugih relevantnih čimbenika (izravna strana ulaganja, novi poslovni modeli – višekanalna prodaja: prodajna i elektronička, privatni brend, prodaja organskih proizvoda, koncept održivog razvoja – ekonomska, socijalna i ekološka dimenzija, koncept društvene odgovornost i sl.). Za postizanje ciljane dobiti u srpskoj trgovini važno je adekvatno prilagođavanje dinamičkim kompleksnim promjenama u poslovnom okruženju i makroekonomskim kretanjima (geopolitička situacija, energetska kriza, inflacija, tečaj, kamatne stope i dr.). U svemu tome značajnu ulogu ima digitalizacija cjelokupnog poslovanja u trgovini.
Keywords: performanse; srpska trgovina; grubi MABAC; ARAT