Zelena organizacija - stigla u tvrtke ili je još uvijek vizija? Eksplorativno anketno istraživanje provedeno među stručnjacima o značaju održivosti i implementaciji upravljanja održivošću u tvrtkama - Ludin, Daniela; Arngold, Christina; Mueller, Erika; Wellbrock, Wanja (Oeconomica Jadertina, 2024)
Znanstvenici i aktivisti već desetljećima sudjeluju u debatama o održivosti i pozivaju na promjene u politici i društvu. Promjene koje postaju uočljive imaju utjecaj i na tvrtke. One ne mogu izbjeći suočavanje s pitanjem održivosti, jer unutarnji i vanjski dionici vrše pritisak na njih zbog svojih interesa. Na temelju online ankete, ovo eksplorativno empirijsko istraživanje identificira i analizira što tvrtke podrazumijevaju pod pojmom "održivost" i kakva se važnost u ovom trenutku pridaje upravljanju održivošću u tvrtkama. Istraživanje također identificira glavne prednosti održivog upravljanja, kao i prepreke u implementaciji održivosti u tvrtkama. Rezultati istraživanja pokazuju da je održivost od velike važnosti za tvrtke uključene u istraživanje. Tvrtke su u većini pokazale razumijevanje pojma održivosti. Razlozi za "održivo poslovanje" temelje se posebno na ekonomskim i "zelenim" motivima; glavni razlog je poboljšanje imidža tvrtke. Glavne prepreke za implementaciju "održivog poslovanja" je potrebno vrijeme, visoki troškovi i nesigurnost u pogledu ekonomskih koristi. Zahtjevi održivosti rijetko se ili samo djelomično percipiraju kao opterećenje. Korporativni ciljevi i smjernice zajedno čine važan faktor u uspostavi održivosti u organizacijskoj kulturi. Tvrtke se dobrovoljno usklađuju sa standardiziranim normama upravljanja okolišem djelomično ili u potpunosti.
Keywords: zelene organizacije; održivost; upravljanje održivošću