Organizacijska kultura kao čimbenik uspješne provedbe organizacijske promjene - Belak, Stipe; Ušljebrka, Ivana (Oeconomica Jadertina, 2017)
U ovom radu teorijski se dokazuje da je organizacijska kultura ključan čimbenik uspješne provedbe organizacijske promjene. Gledajući na dinamičnost okoline u kojoj egzistiraju današnje poslovne organizacije, jasno je kako je organizacijska promjena postala imperativ njihove opstojnosti. Nebitno radi li se o sitnom poboljšanju perifernog dijela organizacije ili o njezinoj potpunoj transformaciji, neminovna je promjena ljudskog faktora. Kako je čovjek po prirodi inertno biće, voli sigurnost, rutine i izvjesnost, ima tendenciju suprotstavljati se bilo kakvoj promjeni, posebno ako je riječ o radikalnim promjenama u kojima je njegovo sudjelovanje minimalno, ako ga uopće postoji. U takvoj situaciji, da bi se ljudski otpor prema promjeni sveo na minimum i postigla spremnost zaposlenika na promjenu, potrebno je utjecati na njihov stav, razmišljanje i ponašanje. U tome ključnu ulogu ima organizacijska kultura. Ona svojim vrijednostima, uvjerenjima, običajima i normama oblikuje ponašanje i stav ljudi u organizaciji, pa može djelovati i na izgradnju spremnosti na promjenu, a time i njezinu uspješnu provedbu. Zaključak rada je da menadžer, prije provedbe organizacijske promjene, treba provesti kulturalnu analizu i potom institucionalizirati one organizacijske vrijednosti koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema organizacijskoj promjeni, kao i izgradnju organizacijske predanosti i povjerenja u menadžment.
Keywords: organizacijska promjena; revolucijska promjena; otpor zaposlenika; organizacijska kultura; organizacijske vrijednosti; organizacijska predanost; organizacijsko povjerenje