Uloga interne revizije u sprječavanju pogrešaka i prijevara u uvjetima računalne obrade podataka - Mahaček, Dubravla; Bolfek, Berislav; Šakota, Bernarda (Oeconomica Jadertina, 2017)
Sve su češće i učestalije pojave nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju poduzeća, što utječe na podatke iskazane u financijskim izvještajima. Stoga je pored obavljanja eksterne revizije nužno uspostaviti interni nadzor nad financijskim izvještavanjem. Interni nadzor nad financijskim izvještavanjem sastoji se od politika i procedura poduzeća, a oblikovan je i djeluje da pruži razumno uvjerenje o pouzdanosti financijskog izvještavanja i fer prezentiranja financijskih izvještaja. Uspostavljene interne kontrole, a tako i interna revizija, pružaju veće mogućnosti otkrivanja i sprječavanja prijevara i nepravilnosti. Pojavi neželjenih ponašanja pogodovao je i ubrzani razvoj računalne tehnologije. Iako s jedne strane unapređuje poslovanje, s druge strane olakšava nedozvoljene pojavnosti i povećava mogućnosti financijskih prijevara o čemu svjedoči sve veći broj računalnih prijevara u poduzećima. Stoga treba posvetiti veću pozornost novim alatima, tehnikama i revizijskim modelima kako bi se poboljšala kvaliteta i vjerodostojnost izvještavanja. U okruženju koje se neprestano mijenja poduzeća su izložena velikom broju rizika. Procjena rizika i upravljanje rizicima postali su sastavni dio poslovnih aktivnosti na svakoj organizacijskoj razini. Cilj rada je utvrditi da interna revizija kao instrument upravljanja rizicima može doprinijeti pri sprječavanju pogrešaka i prijevara u uvjetima računalne obrade podataka.
Keywords: interna revizija; odgovornosti interne revizije; upravljanje rizicima; financijske prijevare; računalna obrada podataka