Bihevioralne financije i teorija „Crnog labuda“ - Brajković, Ana; Peša, Anita Radman (Oeconomica Jadertina, 2017)
Redovita pojava anomalija u konvencionalnoj ekonomiji doprinijela je formiranju i oblikovanju bihevioralnih financija. Ove su anomalije direktno ili indirektno ugrozile moderne financijske i ekonomske teorije, a temeljene su na racionalnom ponašanju i racionalnom donošenju odluka. Bihevioralne financije predstavljaju novi pristup području financija koji uzima u obzir i neke druge aspekte čovjeka, tj. investitora kao što su psihološki aspekti. Psihologija definira određene koncepte ponašanja i predrasuda koji su doprinijeli iracionalnom i često štetnom procesu donošenja odluka. Bihevioralne financije koncentriraju se na to kako individualni investitori donose odluke, to jest kako interpretiraju i reagiraju na određene informacije. Autori predstavljaju bihevioralne financije uvelike i kroz pojam Crnog Labuda kao događaja koji je nepredvidljiv, ima ozbiljne posljedice, a nakon što se dogodi ljudi daju objašnjenja koja ga čine predvidljivim. Događaji kojima se pridaje epitet Crnog Labuda je primjerice svjetska financijska kriza 2008. godine. Autori analiziraju i druge suvremene financijske teorije i kompariraju ih sa standardnim financijskim teorijama kako bi ukazali na potrebu daljnjih istraživanja iz područja financijske teorije.
Keywords: financijske teorije; bihevioralne financije; Crni Labud