Rangiranje čimbenika za odabir dobavljača putem TOPSIS metode - Puška, Adis (Oeconomica Jadertina, 2017)
Odabir dobavljača predstavlja prvi korak u lancu opskrbljivanja. Lanac opskrbljivanja osim odabira dobavljača obuhvaća i mnoge druge aktivnosti. Međutim, s pravilnim odabirom dobavljača moguće je realizirati i ostale ciljeve unutar lanca opskrbljivanja. Prilikom odabira novog dobavljača svaka kompanija postavlja određene kriterije koji se trebaju ispuniti i na osnovu tih kriterija odnosno čimbenika donosi odluku. Ovisno o tome kojoj industrijskoj grani pripadaju kompanije, koriste se različiti čimbenici pri odabiru novog dobavljača. Ti su čimbenici veoma raznovrsni. Ovaj rad za razliku od drugih radova istražuje kakvu važnost imaju pojedini čimbenici za odabir dobavljača koristeći se mišljenjem stručnjaka. Za stručnjake korištene u ovom istraživanju uzeti su autori koji su objavili znanstvene radove na ovu temu. Na taj će se način rangirati čimbenici za odabir novog dobavljača pomoću TOPIS metode višekriterijske analize i putem mišljenja stručnjaka. Pomoću ovog pristupa odredit će se koji su to najvažniji čimbenici za odabir novog dobavljača.
Keywords: čimbenici za odabir novog dobavljača; odabir dobavljača; TOPSIS metoda; mišljenje stručnjaka; rangiranje