Društvena odgovornost banaka u vrijeme financijske krize: ususret direktivi Europske unije o nefinancijskom izvještavanju - Novokmet, Ana Kundid; Bilić, Bruna (Oeconomica Jadertina, 2017)
Aktualna financijska kriza reafirmirala je značaj društvene odgovornosti i etike u financijskim proizvodima. Prijevare, skandali, kolektivne tužbe udruga za zaštitu potrošača, negativna reputacija i rastući antikorporativni aktivizam nisu zaobišli ni bankovnu industriju. U okolnostima učestalog isticanja društvenih troškova i šteta prouzrokovanih njihovim djelovanjem, od banaka se očekuje značajnije preuzimanje društvene odgovornosti i u velikoj mjeri podnošenje tereta gospodarske krize. U skladu s teorijom legitimnosti, dobrovoljno integriranje koncepta korporativne društvene odgovornosti u bankovno poslovanje može poslužiti kao sredstvo izgradnje reputacijskoga kapitala banaka i vraćanja povjerenja društva u bankovne proizvode, pri čemu je važno da društveno odgovorno djelovanje prati i adekvatno izvještavanje o društvenoj odgovornosti. Zahvaljujući direktivi Europske unije 2014/95/EU o nefinancijskom izvještavanju velikih i kotirajućih kompanija te subjekata od javnog značaja, izvještavanje o društvenoj odgovornosti uskoro će postati obvezno za bankovni sektor. Uvidom u opseg izvještavanja o društvenoj odgovornosti izabranih banaka u Hrvatskoj ovaj rad odgovara na pitanje je li se, u skladu s teorijom legitimnosti, u financijskoj krizi povećalo bankovno izvještavanje o društvenoj odgovornosti, a samim time i kolika je pripremljenost banaka za nove regulatorne zahtjeve što se tiče nefinancijskog izvještavanja
Keywords: banke; društveno odgovorno poslovanje; financijska kriza; teorija legitimnosti; internetska objava